Yerelleşme Nedir? Ülkede merkezi yönetim birimlerinin, bazı görev ve yükümlülüklerini yerel yönetimlere devretmesini sağlayan yerelleşme, hükümetlerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Yerelleşme; devlet birimlerinde üst…
Yazıların kategorisi: “Eğitim”
Teokrasi Nedir? Teokrasi kelimesi, köken olarak Grekçe Tanrı anlamına gelen “Theos” ile kudret, iktidar anlamlarına gelen “kratos” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan bir kelimedir. Teokrasi, dini temellere…
Fiilimsi (Eylemsi) Nedir? Fiillere gelen eklerle oluşturulan; fiillerin zarf, sıfat, isim halini oluşturan sözcüklere fiilimsi denir. Fiilimsiler, eylemden türemiş olsalar da eylemin tüm özelliklerini göstermeyen sözcüklerdir. Fiilimsiler…
ZARF (BELİRTEÇ) Sıfatlardan, kendiyle aynı görevdeki kelimelerden (zarflardan), fiillerden veya fiilimsilerden önce gelerek onların özelliklerini, zamanını, yönünü, miktarını belirten sözcüklere zarf (belirteç) denir. Örnek » Öğrenciler girdiği…
Varlıkları ifade ederken isimlerini söyleriz: Sunay, çanta, vazo, lamba, kalem vb. “Veysel elbiseyi aldı.” cümlesi gibi cümleleri ifade ederken bazen varlığın yerine farklı kelimeler kullanırız.…
Sıfat (Ön Ad) nedir? Varlıkları daha iyi şekilde ifade edebilmek için tanıtıcı, tanımlayıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek varlıkların durumunu, şeklini, rengini, sayısını…
İSİMLER (ADLAR) Duygu ve düşüncelerin, kavramların, çeşitli durumların ifade edilmesi için kullanılan sözcüklere isim (ad) denir. Örnek: Kalem, Ali, tencere, Kazakistan, maymun… İsimler kendi içinde…
Totalitarizm, siyaset faaliyet alanın tek bir partinin elinde olmasıyla gerçekleşebilir. İktidarı elinde bulunduran bu partiye ait ideolojinin tüm ülkede egemen olması durumudur. Bu totaliter yapıda…